تاریخچه چاپ

تاریخچه چاپ

تاریخچه چاپ در ایران

تاریخچه چاپ در ایران به پنج قرن پیش از میلاد یعنی به زمان پادشاهان هخامنشی (هخامنشیان) و مهرهای سلطنتی می‌رسد که برای تأیید احکام و فرمان‌های حکومتی از آن‌ها استفاده می‌کردند. ورود واژهٔ چاپ به زبان فارسی را به اواخر قرن هفتم هجری و زمان سلطنت گیخاتوخان، پسر اباقاخان مغول (۶۹۰–۶۹۴ق) نسبت می‌دهند و آن مربوط به پول‌های کاغذی ای بوده که به آن چاو یا کا او می‌گفتند.

اولین دستگاه چاپ در ایران به‌شمار آورد. این دستگاه بسیار ساده بود و بر اساس پِرِس و حکاکی روی چرم استوار بود. عده‌ای نیز معتقدند واژهٔ چاپ همان چهاب یا چهابه است در زبان هندی به مفهوم مهری که با آن بر روی پارچه نقش می‌زدند.

دستگاه مهر برجسته-چاپخانه آراکس

دستگاه مهر برجسته مربوط به حدود يكصد سال پيش

نخستین چاپخانه در ایران به دوران صفویان بازمی‌گردد که کشیشان ارامنه در جلفای اصفهان با آن تعدادی دعا و ذکرهای مسیحی را چاپ کردند. در دوره حکومت نادرشاه افشار به گزارش دو سیاح خارجی جزوه‌هایی به لاتینی و عربی در ایران چاپ و پخش شد. زمان فتحعلیشاه قاجار، عباس میرزا به دلیل استقرار حکومتش در تبریز و نزدیکی‌اش با عثمانی و با برخی از صنایع که در آن دیار به کار گرفته می‌شد، آشنا شد؛ در این میان چاپخانه‌ای لازم بود که به نشر روزنامه و کتاب‌های آگاهی دهنده به ویژه کتاب‌های علمی اختصاص یابد. سرانجام با حمایت و پی‌گیری‌های او  بنای نخستین چاپخانه‌ای را گذاشت که در ایران، به زبان فارسی و با روش چاپ سربی، به نشر کتاب پرداخت.

چاپ تصویری رنگی

چاپ تصویری در ایران

پیدایش چاپ تصویری در ایران به زمان محمد شاه بر می‌گردد. نخستین کتاب شناخته شده‌ای که چاپ مصور شد، کتاب «لیلی و مجنون» مکتبی بود که در سال۱۲۵۹هـ. ق به چاپ رسیده‌است. در چهار صفحه از این کتاب چهار تصویر وجود دارد که با مرکب چاپ ترسیم و به معمول زمان با دست آن‌ ها را رنگ کرده‌اند. پس از آن در سال۱۲۶۴قمری «دیوان فضولی بغدادی» را با بیست تصویر به چاپ رساندند.

بعد از آن کتاب «روضه المجاهدین» با هشت تصویر چاپ شد. از اول محرم سال ۱۳۰۰هجری قمری که اولین شمارهٔ روزنامهٔ «شرف» منتشر شد تا سال ۱۳۰۹هـ. ق هشتاد و هفت شمارهٔ آن دارای تصاویر بود. روزنامهٔ «شرافت» هم که از صفر ۱۳۱۴ هـ. ق به چاپ می‌رسید مصور بود.

اولین فرد ایرانی که چاپ تصویری را فرا گرفت، آقا میرزا عبدالمطلب نقاش باشی اصفهانی بود. میرزا عبدالمطلب از طرف امنای دولت به فرنگ فرستاده شده و در آن جا چاپ تصویری آموخته بود. وی از هوشمندان عصر خود بود.

گارسه حروف سربی 60 سال پیش

گارسه حروف سربی 60 سال پیش

راجع به گارسه ، حروف سربی در صنعت چاپ قدیم بدانید!

همانطور که در مطالب قبل تر به آن اشاره کردیم صنعت چاپ قبل از ابداع دستگاه چاپ چیزی شبیه مهر کردن و پرس کردن بود یعنی یک تخته یا شیئی دیگر حروف را جدا می کردند و وسیله ای که می خواستند روی آن مطلبی به چاپ برسانند زیر آن تخته قرار می دادند و پرس می کردند. با گذشت زمان حروف سربی تولید شد که تمام حروف الفبا را شامل می شد و از این طریق راحت تر می توانستند مطالب را با کمک حروف سربی به چاپ برسانند.

اما این حروف سربی در محلی قرار می گرفت به نام گارسه ، گارسه شبیه یک کمد بود که هر کدام از حروف داخل یکی از ردیف هایش قرار می گرفت و برای اینکه راحت تر بتوانند از حروف استفاده کنند.

امروزه دیگر دوره حروف چینی ، استفاده از حروف سربی به پایان رسیده است ولی در بعضی از شهرستانها هنوز از این روش برای چاپ استفاده می کنند ولی در کل با پیشرفت های امروزی و و جود کامپیوتر چاپ حروف راحت تر انجام می شود.

چاپ بلیت های قدیمی و نوستالژیک ایران پیما

با مشاهده ی عکس های زیر خاطرات گذشته تان را مرور کنید!

چاپ بلیت های قدیمی ایران پیما - چاپخانه آراکس
چاپ بلیت قدیمی ایران پیما -چاپخانه آراکس
چاپ بلیت قدیمی-چاپخانه آراکس
چاپ بلیط قدیمی ایران پیما-چاپخانه آراکس
دستگاه صحافی قدیمی-چاپخانه آراکس

دستگاه صحافی قدیمی

با دستگاه صحافی قدیمی آشنا شوید !

صحافی کتاب با کمک وسیله ای که در تصویر مشاهده می کنید به صورت استاندارد قطع می شده و سپس فرم ها صحافی روی  قرار می گرفته و مرتب سازی انجام میشد. بعد از آن بسته به نوع صحافی با مفتول ، چسب ، دوخت به جلد کتاب متصل می شده.

صحافی به منظور به هم بستن صفحات کتاب و قرار دادن برگه ها بین دو پوشش گفته می شود تا از پوسیدگی ، پاره شدن برگه ها جلوگیری شود.

در گذشته به این حرفه ورّاقی گفته می شود که البته جز صحافی و جلد کردن کتاب، مواردی همچون نسخه‌نویسی و تهیهٔ رونوشت و تکثیر کتاب را نیز در بر می‌گرفته‌است.

با تکیه بر تجربه و سابقه ی طولانی در صنعت چاپ توانایی ارائه بهترین خدمات به شما را خواهیم داشت!

چاپخانه آراکس از سال 1329 تا به الان در صنعت چاپ در حال فعالیت است و این میزان سابقه و تجربه ی طولانی باعث شده است که خدمات بسیار ارزنده ای را به خدمت شما عزیزان ارائه نماید و با یکبار دریافت خدمات از ما متوجه حرفه ای بودن ما خواهید شد.

چاپخانه ما در زمینه ی چاپ ست اداری ، چاپ سربرگ ، چاپ پاکت و … فعالیت می کند که می توانید در هر زمینه ای که به خدمات چاپ احتیاج داشتید با ما در ارتباط باشید.

باز کردن چت
در امور چاپی نیاز به کمک دارید؟
سلام خوش آمدید!
برای ارائه خدمات بهتر در زمینه امور چاپی از قبیل چاپ پاکت ، چاپ سربرگ ، چاپ ست اداری و ... مشاوران ما در واتس اپ در خدمت شما هستند.